MSA manual: Analiza sistemului de masurare MSA

>Cui se adreseaza?

Procesatorilor de date statistice, utilizatorilor metodelor PPAP si APQP, manageri de calitate, furnizorilor pentru industria auto care trebuie sa arate capabilitatea preliminara, respectiv capabilitatea in proces, laboratoarelor metrologice, inspectorilor de calitate din proces.

sus

>Avantajele implementarii MSA

1 identifica in procesul de masurare imprastierile datorate erorilor dintre valoarea reala impusa si abaterile de masurare;

2 identificarea abaterilor de masurare determinate de:

>> imprastierea datorata mijlocului de masurare (echipament de masurare)
>> imprastierea datorata inspectorului sau metodei de masurare folosita

3 Identificarea principalelor concepte cum ar fi:

>> Stabilitatea sistemului de  masurare (diferenţa dintre două medii de măsurători realizate în aceleaşi condiţii, la momente diferite)

>> Eroarea sistematică (diferenţa dintre media măsurătorilor şi valoarea de referinţă).

>> Liniaritatea (diferenţa între valorile abaterii sistematice pe domeniul de operare prevăzut, al mijlocului de măsurare).

>> Repetabilitatea (dispersia măsurătorilor obţinute cu ajutorul unui instrument de măsura atunci când este utilizat de mai multe ori de către un operator ce măsoară aceeaşi caracteristică de calitate pe  acelaşi produs).

>> Reproductibilitatea (variaţia mediei măsurătorilor realizate de către operatori diferiţi, utilizând acelaşi instrument de măsură pentru măsurarea aceleiaşi caracteristici de calitate, pe acelaşi produs).

Scopul final este determinarea capabilitatii intregului sistem de masurare (R&R exprimat in %)

sus

>Durata cursului: 1,5 zile

La finalul cursului cei care vor promova examenul vor primi un certificat de absolvire. Cei care nu vor promova examenul vor primi un atestat de participare

sus

>Lector: personal calificat pe cerintele modulului, auditor DQS, EOQ

sus

>Modul de lucru: suport curs, procedura operationala, exemplu practic, soft demo, legatura cu APQP & PPAP manual, planul de control, etc.

sus

>Pret: 125 € + TVA/participant. Pentru examen se percepe o taxa suplimentara de 15 € + TVA / participant.

sus